Symptomer på lymfekreft

Oversikt over artikkelen:


Les mer her om vanlig symptomer ved lymfekreft1

Det latinske navnet på lymfekreft er malignt lymfom som betyr ondartet forstørret lymfeknute. Det vanligste tegnet på lymfekreft er derfor en forstørret lymfekjertel. Dette arter seg gjerne som en kul, f.eks. på halsen, i armhulen eller i lysken. Typisk gjør ikke kulen vondt og er ikke rød, og den er ganske hard. Dette kan dog være vanskelig å bedømme og man bør alltid oppsøke lege om man har en forstørret lymfekjertel, spesielt om denne er over 1 cm i diameter, vokser eller ikke forsvinner av seg selv. Man må være klar over at vi vanligvis får forstørrede lymfekjertler av mange helt bagatellmessige årsaker, for eksempel ved infeksjoner eller skader. Disse blir sjelden veldig store (sjelden over 2-3 cm) og forsvinner som regel av seg selv igjen.

Dersom lymfekjertler på innsiden av kroppen (f.eks. i brystkassen eller i mage regionen) er rammet og vokser i størrelse eller lymfekreft vokser i andre organer som magesekken, leveren, milten, benmarg eller blod, kan symptomene være veldig varierende. De vil da arte seg sterke ubehag, smerter og pustebesvær (om det sitter i brystkassen), som ubehag, smerter, fordøyelsesplager, vannlatingsproblemer (om de sitter i mageregionen) og en lang rekke andre symptomer avhengig av hvor lymfekreften vokser.

Lymfekreft kan dukke opp i alle organer. Derfor har noen pasienter uvanlige symptomer som fører til at lymfekreften blir oppdaget. Ofte er det da vevsprøver fra organer med sykelige forandringer som beviser at man har lymfekreft (se avsnitt om diagnose).

Pasienter med lymfekreft har ofte såkalte almen-symptomer. Trøtthet over tid kan være et av disse. Det samme kan være feber uten klar årsak, enten lavgradig temperatur på 38-38,5 grader eller kraftige febertopper som kommer og går (kirkespirfeber). Nattesvette som gjør det nødvendig å skifte natt-tøy eller snu dynen og som gjentar seg flere netter i uken over noen uker, er også et vanlig almen-symptom. Vekttap som kommer uten klar årsak forekommer vanligvis, gjerne opptil 10 % av kroppsvekten eller mer. I sjeldne tilfeller kan hudkløe uten annen klar årsak være noe som får legene til å tenke på lymfekreft, noe som kan være viktig å huske på for ikke å overse disse sjelden formene.

Det er i det hel tatt stor variasjon i symptomene ved lymfekreft. Ikke sjelden vil pasienten selv eller legene mistenke andre sykdommer eller andre former for kreft før man tenker på lymfekreft.